Blog Post

Vi recenserar valsedelsutdelare

posted 2006 by peter

I går var Yoko och jag ute och kämpade för frihet och demokrati. Typ. Vi stod åtminstone och delade ut valsedlar utanför en vallokal, vilket var mycket roligare än vi hade trott.

Valfika.

Valfika. Yoko blir bjuden på kaffe och macka — av "fienden".

Vi hade nog väntat oss att samkvämet mellan de banderollprydda partiföreträdarna vid ingången till lokalen skulle inskränka sig till misstänksamma blickar, en nick eller på sin höjd ett muttrat "hej". Men till vår förvåning var stämningen hjärtlig och muntert småprat och skämtande fyllde ut de tidsperioder då det var glest mellan väljarna. Det skilde dock en del mellan partierna, eller åtminstone mellan de valsedelutdelare som råkade befinna sig på platsen samtidigt med oss. Här följer en recension.

Socialdemokraterna representerades till en början av en kvinna med stenansikte som placerade sig en bit ifrån alla oss andra och nogsamt undvek att prata med eller titta på oss. Jag funderade över om jag kanske hade läst fel på hennes banderoll; kanske stod det "Asocialdemokraterna"? Hon stod trots allt rätt långt bort, så det var inte så lätt att se. Den distanserade kvinnan avlöstes så småningom av en annan nästan lika osällskaplig dito. Men att de inte sade någonting innebar ju åtminstone att de inte sade någonting otrevligt. 2

Miljöpartiets utdelare var den ende som stod kvar på sin post längre än vi; liksom vi hade han ingen avlösare och i motsats till oss hade han ingen sedan länge inbokad släktträff att försvinna i väg till framåt eftermiddagen. Han verkade dock glad ändå, i synnerhet när någon kompis till honom dök upp. 4

Att sämjan är god inom den borgerliga alliansen märktes tydligt. Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna bildade en tätt sammansvetsad grupp som dock gärna pratade och skämtade med oss andra och framför allt med sina röstande polare. 3

Allianspartnern Centern närvarade genom en vänlig äldre dam som pratade gammaldags svensk matlagning med Yoko och som när hon blev avlöst omedelbart förvandlade sig till Röda Korset-insamlare och körde ett pass till. 5

Vänsterpartiet företräddes av en kvinna i kinesiskinspirerad rock. Hon lyssnade intresserat när vi entusiastiskt pratade om våra Japanresor, och kontrade med att berätta om de omkringliggande husens arkitektur och om -68 och hur hon blev vänsterpartist. Och medan vi pratade om Norrland med hennes avlösare, en sådan där ung man som ser ut som om han läser filmvetenskap på universitetet, kom hon plötsligt tillbaka och hade fixat kaffe och smarriga mackor åt oss arma stackare som inte hade någon avlösare. Därmed säkrade hon segern för sitt parti i detta test. Bäst i test blev alltså Vänsterpartiet. 5

För övrigt kan vi nämna att inte mindre än två partiledare dök upp vid "vår" vallokal. Junilistans Nils Lundgren och Unika Partiets Linda Rosing anlände med var sitt sällskap för att rösta. Ingendera kom dock ut igen (medan vi stod kvar), varför vi började spekulera i huruvida det kanske kunde finnas en hemlig VIP-vallokal någonstans där inne och huruvida det möjligen serverades champagne där. 2010 ska vi försöka ta reda på det.